Skip to content

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ

Ιουλίου 13, 2010
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
Νέα σκανδαλώδης απόφαση για πάγωμα παροχών

Την κατάπτυστη απόφαση της πλειοψηφίας της διοίκησης του Οργανισμού, που οδηγεί σε πάγωμα των δανείων, καταγγέλλει η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας

Με το επιχείρημα του οικονομικού αδιεξόδου του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, η πλειοψηφία του ΔΣ του Οργανισμού, κατ’ εντολή της κυβέρνησης, αποφάσισε να αλλάξει τους όρους και τις προϋποθέσεις του δανειοδοτικού προγράμματος με στόχο το κόψιμο παροχών για τους δικαιούχους. Την απόφαση καταγγέλλει η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας και προσθέτει ότι ήδη από την περασμένη Παρασκευή η πρόεδρος του Οργανισμού «ενημερώνει τις περιφερειακές υπηρεσίες του Οργανισμού να δέχονται αιτήσεις, αλλά να τις παγώσουν, δηλαδή να κοροϊδεύουν τους δικαιούχους».

Οπως υπογραμμίζει η Ομοσπονδία, η πλειοψηφία του ΔΣ (πλην των δυο εκπροσώπων των εργαζομένων) ψήφισαν την παραπάνω πρόταση και μεταξύ αυτών ψήφισαν και οι δυο εκπρόσωποι των εργαζομένων του Οργανισμού. «Με μπακαλίστικα στοιχεία – προσθέτει – που όχι μόνο είναι αμφισβητήσιμα, αλλά επιδέχονται και άλλων ερμηνειών αποφάνθηκαν οικονομικό αδιέξοδο του Οργανισμού».

Ταυτόχρονα, καταγγέλλει η Ομοσπονδία, «η ίδια κυβέρνηση που με ευθύνη της ο ΟΕΚ πλήρωσε δισεκατομμύρια για την κατασκευή του Ολυμπιακού Χωριού, σήμερα προσανατολίζεται να διαπράξει το ίδιο έγκλημα κατασκευάζοντας το Μεσογειακό Χωριό στο Βόλο για τις ανάγκες των Μεσογειακών Αγώνων που θα γίνουν το 2011. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θ. Πάγκαλος, κάλεσε την πρόεδρο του Οργανισμού κα Κοτίδου, σε συνάντηση για να της κάνει υποδείξεις. Αλήθεια, με ποια αρμοδιότητα η κυβέρνηση και ο Πάγκαλος σπρώχνουν τα λεφτά των εργαζομένων στις τσέπες των διαφόρων εργοδοτών για την εξυπηρέτηση αναγκών ξένων προς τα συμφέροντα των δικαιούχων;».

Η Ομοσπονδία καλεί τη διοίκηση του Οργανισμού και την κυβέρνηση να πάρουν πίσω την κατάπτυστη απόφαση που αφαιρεί το δικαίωμα από εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους δικαιούχους να έχουν στέγη. «Ο ΟΕΚ – υπογραμμίζει – δεν είναι τσιφλίκι της εκάστοτε κυβέρνησης, ούτε για να πλουτίζουν οι τραπεζίτες, τα λαμόγια και οι κατασκευαστικές εταιρείες».

Θέλουν τον ΟΕΚ να στέλνει πελάτες στις τράπεζες

Η Ομοσπονδία καταγγέλλει ότι ο ΟΕΚ, από την ίδρυσή του, αποτέλεσε το μέσο για τις πελατειακές σχέσεις της εκάστοτε κυβέρνησης για την εξόφληση προεκλογικών γραμματίων. «Ο ρόλος του – συνεχίζει – δεν ήταν να εξασφαλίσει κατοικία στους δικαιούχους, όπως άλλωστε είναι υποχρεωμένος αλλά στη διοχέτευση ζεστού χρήματος στις τσέπες των «ημετέρων» και των εργοδοτών. Τα σκάνδαλα διαδέχονται το ένα το άλλο, τα κόλπα και η αρπαχτή είναι μόνιμα φαινόμενα».

Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί η κατασκευή του Ολυμπιακού Χωριού για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες διαφόρων γερακιών του κεφαλαίου που δραστηριοποιούνται γύρω από τους Ολυμπιακούς Αγώνες και αποτέλεσε και αποτελεί τη μεγαλύτερη αιμορραγία για τον Οργανισμό, σημειώνει χαρακτηριστικά. Ταυτόχρονα, το ΙΚΑ, που εισπράττει την εισφορά των εργαζομένων υπέρ ΟΕΚ και υποχρεούται να την αποδώσει, παράνομα την παρακρατεί και σήμερα οφείλει στον Οργανισμό 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ. Για το 2010 έχει εγγράψει στον προϋπολογισμό 650 εκατομμύρια ευρώ και μέχρι σήμερα έχει αποδώσει 213 εκατομμύρια ευρώ. «Οι εργαζόμενοι δικαιούχοι – καταγγέλλει η Ομοσπονδία – δεν έχουν καμία ευθύνη γι’ αυτήν τη κατάσταση. Πληρώνουν εισφορές και απαιτούν να έχουν παροχές.

Η Ομοσπονδία καλεί τους εργαζόμενους, τους δικαιούχους μαζί με τα συνδικάτα «να δώσουμε τη μάχη για να αποτρέψουμε τα σχέδια της κυβέρνησης, να διεκδικήσουμε φτηνές, ασφαλείς και σύγχρονες κατοικίες. Να σταματήσει ο ΟΕΚ να είναι παραμάγαζο της εκάστοτε κυβέρνησης.

Απαιτούμε: Η κυβέρνηση να υποχρεώσει το ΙΚΑ να καταβάλει το 1,6 δισ. ευρώ στον Οργανισμό. Να μην προχωρήσει σε καμία περικοπή των παροχών στους δικαιούχους. Να αυξήσει τις εισφορές των εργοδοτών προς τον Οργανισμό, να καταβάλει προς τον Οργανισμό γενναία κρατική επιχορήγηση. Να σταματήσει να στέλνει τους εργάτες, πελάτες στις τράπεζες. Να ενισχύσει το κατασκευαστικό πρόγραμμα, που μπορεί να λειτουργήσει θετικά και στην ανακούφιση χιλιάδων ανέργων οικοδόμων. Να δώσει δάνεια στους δικαιούχους από ίδια κεφάλαια άτοκα και στο ύψος της αξίας της κατοικίας».

Advertisements
No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: